ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

Όταν η απώλεια της πατρίδας και το τραύμα της εξάρτησης, κρυσταλλώνονται σε διαμάντι της ψυχής.  Ένα ντοκυμαντέρ μικρού μήκους από το προσωπικό, τους εθελοντές και τα μέλη του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων)  MOSAIC.

 

Δημιουργική ομάδα:

Σκηνοθεσία: Μαρία Παναγιωτίδου, Γιώργος Βλαχονικολός

Μοντάζ: Γιώργος Βλαχονικολός

Σύμβουλος Σκηνοθεσίας/Σεναρίου: Μάρκο Γκαστίν

Τεχνικός Σύμβουλος: Γιάννης Ξηρουχάκης

Μουσική: Μάριος Στρόφαλης

 

Συνέντευξη Σκηνοθέτη 

Εδώ και 10 χρόνια εργάζομαι στο ΚΕΘΕΑ MOSAIC  υποστηρίζοντας καθημερινά μετανάστες και πρόσφυγες, χρήστες ουσιών. Πολλοί με ρωτάνε «καλά υπάρχουν πρόσφυγες- μετανάστες που είναι χρήστες;» ή «πως αντέχεις τη συγκεκριμένη δουλειά;» και βλέπω ένα ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη ομάδα που είναι διπλά στιγματισμένη (και χρήστες και μετανάστες- πρόσφυγες).

Οι ερωτήσεις αυτές με κινητοποίησαν στο να θελήσω παρουσιάσω στο ευρύ κοινό τη συγκεκριμένη ομάδα, τις ανάγκες, τις προσπάθειες τους και τη δύναμη τους μέσα από την προσπάθεια που κάνουν στο ΚΕΘΕΑ ΜΟSAIC. Να μιλήσουν  για την απώλεια της πατρίδας και το τραύμα της εξάρτησης και πως αυτά κρυσταλλώνονται σε διαμάντι της ψυχής .  

Αν και τους πρωταγωνιστές τους γνώριζα από πριν, η συνέντευξη μαζί τους ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία. Έμαθα περισσότερα πράγματα για τη ζωή τους και την προσπάθειά τους. Για μένα ήταν αρκετά συγκινητικό αυτό το ταξίδι επικοινωνίας με τους ανθρώπους αλλά και αγχωτικό  αφού ήταν η πρώτη μου φορά που σκηνοθετούσα…..

Η ταινία αυτή, προέκυψε περισσότερο από την ανάγκη μου  να παρουσιάσω  το θέμα της απεξάρτησης- προσφυγιάς…  Το πιο σημαντικό συναίσθημα ήταν  η χαρά που ένοιωσα όταν οι πρωταγωνιστές είδαν την ταινία  και  συγκινήθηκαν.