ΤΟ ΑΜΕΤΟΧΟ ΘΡΑΝΙΟ
Σε ένα γενικό λύκειο, οι μαθητές αποκαμωμένοι από την πίεση των εξετάσεων και των φροντιστηρίων «αισθάνονται τύψεις αν διαβάσουν, έστω για λίγο, π.χ. ιστορία αντί για το μάθημα κατεύθυνσης». Το προσφυγικό ζήτημα, αν τους απασχολεί, δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα θεωρητικό κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα. Η συνάντηση με έφηβους πρόσφυγες αλλάζει τη στάση τους και οδηγεί την Ελεάνα και την Αλεξάνδρα σε αποφάσεις για το μέλλον τους.
Δημιουργική ομάδα:
Ελεάνα Τίλα, Αλεξία Μαρονικολάκη, Αλεξάνδρα Ταγαρούλια-Παπακωνσταντίνου, Δέσποινα Παπαχαραλάμπους, Μιλένα Κουκλάκη, Βασιλική Καράγιωργα, Θεοφανή Πύρζα
Σκηνοθεσία: Ελεάνα Τίλα, Αλεξία Μαρονικολάκη, Βασιλική Καράγιωργα, Θεοφανή Πύρζα
Εικονοληψία/Ηχοληψία: Δέσποινα Παπαχαραλάμπους, Μιλένα Κουκλάκη, Θεοφανή Πύρζα
Μοντάζ: Γιάννης Ξηρουχάκης
Σύμβουλος Σκηνοθεσίας/Σεναρίου: Μαρία Πεσλή, Κώστας Σπυρόπουλος
Συνέντευξη Σκηνοθέτη
Bιώνω ως εκπαιδευτικός τις συνέπειες ενός συστήματος που δεν επιτρέπει στο Γενικό Λύκειο να αποκτήσει σαφή προσανατολισμό. Οι μαθητές παραπονιούνται ότι πιέζονται και οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν τους αφήνουν περιθώρια να ασχοληθούν με ό,τι λέγεται γενική παιδεία, ενώ οι καθηγητές διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του ρόλου του σχολείου λόγω της λειτουργίας των φροντιστηρίων. Πώς να διδάξει κανείς σε ένα τέτοιο πλαίσιο το κεφάλαιο της Πολιτικής Παιδείας που αναφέρεται στους πρόσφυγες;
Θεώρησα ότι το ντοκιμαντέρ θα ήταν ένας τρόπος να δουν οι μαθητές μου το ζήτημα «από κοντά». Σε μια επίσκεψη του σχολείου μας στο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Ελληνικού γνωρίσαμε τη Ναζανίν από το Αφγανιστάν και λίγο αργότερα την ομάδα των νεαρών κοριτσιών που εκδίδουν την εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά». Μέσα από τις ιστορίες τους συνειδητοποιήσαμε τη βία που υφίστανται οι νεαρές γυναίκες στο Αφγανιστάν αλλά και οι νεαρές Αφγανές στο Ιράν και τον αποκλεισμό τους από βασικά δικαιώματα όπως αυτό της εκπαίδευσης.
Είδα τους μαθητές μου να διαμορφώνουν κριτική στάση απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα πολύ πιο ενεργητικά από ότι αν κάθονταν σε ένα θρανίο και απλά άκουγαν τη θεωρία για τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους.
Βασιλική Καράγιωργα