Home New Home - The Project

Μια Διεθνής Πολιτιστική Δράση για το Προσφυγικό σε 5 Χώρες

Το Διεθνές  Ίδρυμα Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας  Anna Lindh Foundation και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση StoryDoc, σε συνεργασία με Μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς από την Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη και την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe σχεδίασαν μια 12μηνη δράση σε πέντε πόλεις υποδοχής προσφύγων από τη Συρία, με στόχο τη δημιουργία ενός πολυεθνικού δικτύου ενεργών πολιτών για την πολιτιστική υποδοχή των προσφύγων. Οι πρώτες πόλεις ανάπτυξης του σχεδίου ήταν: Μυτιλήνη, Σμύρνη, Αμάν, Τύρο και Ραμαλλα. 

Ο σχεδιασμός προέβλεπε ομάδες πολιτών στις πέντε πόλεις να προσεγγίσουν τους πρόσφυγες στις κρατικές δομές φιλοξενίας, αλλά και στις δράσεις υποστήριξης προσφύγων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με στόχο να κατανοήσουν τους ανθρώπους, να γνωρίσουν το διαφορετικό πολιτιστικό απόθεμά τους, να αναπτύξουν διαύλους αλληλοκατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού. 

Το αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας θα αποτυπωθεί σε 10 ντοκιμαντέρ, μικρής διάρκειας, τα οποία θα δημιουργήσουν οι πολίτες των χωρών υποδοχής με πρωταγωνιστές πρόσφυγες, αλλά και ντόπιους εθελοντές ή πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν στις δράσεις Υποδοχής των προσφύγων.

Για τη δημιουργία των ντοκιμαντέρ στις 5 πόλεις  συνολικά διοργανώθηκαν 15 τριήμερα σεμινάρια παραγωγής (Νοέμβριος 2016-Μαίος 2017).

Τα 10 ντοκιμαντέρ θα προβληθούν  σε ταυτόχρονες ή παράλληλες δημόσιες εκδηλώσεις στις 5 πόλεις  στο δίμηνο Σεπτέμβριος- Οκτώβριος  2017. 

ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ 

1. Arab Women Media Center, Amman Jordan (AWMC)  - ALF Jordanian Steering Committee Member.

2. Young Palestinian Filmmakers Society, Palestine.

3. Yasar University, Izmir-Turkey (Faculty of Communication, Radio, TV and Cinema Department).

4. Istanbouli Theater -Tyro Association for Artists, LEBANON

5. Storydoc,Athens,Greece

Home New Home in Athens

Η εκδήλωση συμμετοχής στα εργαστήρια στη Λέσβο, από ερασιτέχνες κινηματογραφιστές κατοίκους της Αθήνας και το ενεργό ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας της Ελληνικής Δημοκρατίας να χαρακτηρίσει πιλοτικό το πρόγραμμα στη Λέσβο και να ενθαρρύνει σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης να πάρουν μέρος οδήγησε τους οργανωτές στην επέκταση του προγράμματος και στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοικτά Σχολεία με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Περιφέρεια Αττικής. Επίσης το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέλαβε υποστηρικτής επικοινωνίας του εγχειρήματος υπό την Αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Σχεδιασμού Επικοινωνίας για το Προσφυγικό. Ως στόχος του προγράμματος στην Αττική τέθηκε να παραχθούν επιπλέον 10 ταινίες μικρού μήκους με την ίδια θεματολογία. Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, δημιούργησε νέες εκπαιδευτικές ανάγκες τις οποίες κάλυψε με δωρεά του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα την υλοποίηση των σχετικών εργαστηρίων σε Αθήνα και Λέσβο, για την παραγωγή  ντοκιμαντερ από πρόσφυγες, καθώς και τη δημιουργία της ιστοσελίδας www.homenewhome.gr.

Τα εργαστήρια στην Αθήνα, διεξήχθησαν στο 8ο Γυμνάσιο, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα μέρος του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία.

Το Διεθνές Συνέδριο 

Την Άνοιξη 2017 (Mαρτιος) διοργανώθηκε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα με Θέμα Εκπαιδεύοντας τους Αλλους και αντικείμενο την Διαπολιτισμική Πολυ-Εθνοτική Συνάντηση της Δράσης. Ομιλητές στο συνέδριο ήταν Ευρωπαίοι, Τούρκοι και Άραβες  ειδικοί στον διαπολιτισμικό διάλογο. Σκοποί του συνεδρίου είναι αφενός να υποστηριχθεί πρακτικά και θεωρητικά η ίδια η Δράση και αφετέρου να προβληθούν ευρύτερα στην κοινωνία οι αξίες αλλά και οι βέλτιστες πρακτικές αλληλεγγύης και υποδοχής προσφύγων. Το συνέδριο μεταδόθηκε σε live streaming και το παρακολούθησαν ομάδες εκπαιδευτικών από τη Λέσβο, τη Χίο τη Σάμο τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη και το Διδυμότειχο.