Από χώρα σε χώρα – 3 ταινίες αφιερωμένες στους πρόσφυγες στην Ελλάδα. 

Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα Απεξάρτησης από τις ουσίες ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και το Διαπολιτισμικό μεταβατικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ MOSAIC, διοργανώνουν ένα απόγευμα αφιερωμένο στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, προβάλλοντας ταινίες και συζητώντας με τους σκηνοθέτες αλλά και με τους πρωταγωνιστές.

 

Με την υποστήριξη της  Δράσης για το Προσφυγικό «Home New Home» που υλοποιήθηκε από το StoryDoc.

Θα προβληθούν οι ταινίες :

  1. Ξένες αγκαλιές (διάρκεια 20 λεπτά)

  2. Πόθος  (διάρκεια 22 λεπτά)

  3. Τα παιδιά του Αδάμ (διάρκεια 13 λεπτά)

 

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ώρα έναρξης οι 19.00

στον χώρο του Πολιτιστικού Στεκιού της ΔΙΑΒΑΣΗΣ,

στην οδό Σταυροπούλου 29 (Πλατεία Αμερικής).

Λίγα Λόγια για τις ταινίες

 

ΞENΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ : Το θέμα του ντοκιμαντέρ «Ξένες Αγκαλιές» είναι η επικοινωνία μέσω της μουσικής των Ελλήνων μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου Χαλκίδας «Ν. Σκαλκώτας» με την ομάδα μουσικών προσφύγων της δομής της Ριτσώνας. Οι δύο μουσικές ομάδες συναντήθηκαν στον καταυλισμό, έπαιξαν τις μουσικές τους και στη συνέχεια συναντήθηκαν ξανά στη γιορτή του σχολείου όπου παρουσίασε η κάθε ομάδα, στη δική της εκδοχή, ένα κοινό παραδοσιακό τραγούδι.

ΠΟΘΟΣ : Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του Αφγανού πρόσφυγα Ραχμάντ, ο οποίος εργάζεται ως μεταφραστής στο camp του Ελαιώνα. Η ταινία μέσα από την ιστορία του Ραχμάντ πραγματεύεται πτυχές της καθημερινής ζωής των προσφύγων καθώς και των προβλημάτων που αυτοί βιώνουν καθημερινά στην Ελλάδα.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ : Όταν η απώλεια της πατρίδας και το τραύμα της εξάρτησης, κρυσταλλώνονται σε διαμάντι της ψυχής. Ένα ντοκυμαντέρ μικρού μήκους από το προσωπικό, τους εθελοντές και τα μέλη του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) MOSAIC.

Το ΚΕΘΕΑ ΜΟSAIC είναι ένα από τα προγράμματα του ΚΕ.Θ.Ε.Α. (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων - Ν.Π.Ι.Δ, Ν 1729/87). Λειτουργεί από το 2003 παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε μετανάστες και πρόσφυγες, όσον αφορά την Πρόληψη, την Συμβουλευτική και την υποστήριξη εξαρτημένων από ουσίες. 

Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ είναι θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης για ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1990 στην πλατεία Αμερικής. Είναι πρόγραμμα εξωτερικής ημερήσιας παρακολούθησης, οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.