ΤΡΙΤΗ 17/10/2017


Goethe Institut

 

Ομήρου 14-16

 

 

18.00-18.15

Γειά σου Ασεφ, (15΄), Asef Faizi, Αθήνα


18.15-18.30

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Το “Γεια σου Άσεφ” είναι μια ποιητική περιπλάνηση στο παρόν και το μέλλον του ίδιου του δημιουργού που αναζητά στον μελλοντικό του εαυτό τις απαντήσεις στα αδιέξοδα που βιώνει σήμερα ως Αφγανός πρόσφυγας. Εικόνες καθημερινότητας από την προσωρινή δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας μαζί με θραύσματα λόγου για τον πόλεμο, την ελευθερία, την δικαιοσύνη, τα προσωπικά όνειρα, δημιουργούν ένα συμβολικό πεδίο αναζήτησης και επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας, ατομικής και συλλογικής.

18.30-18.45

Αμαλ (12΄), Συλλογική, Αθήνα


18.45-19.00

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Η προσφυγική περιπέτεια για ορισμένους δεν έχει τελειώσει, καθώς οι αγαπημένοι τους βρίσκονται σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος ή έχουν παραμείνει πίσω στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Η επιθυμία να επανενωθούν μαζί τους καθώς και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον είναι αυτό που κυριαρχεί στη ζωή τους.

19.00-19:20

Θα Επιστρέψουμε (21΄), Συλλογική (8ο Λύκειο Αθήνας)


19.20-19.35

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Μια οικογένεια από την Παλαιστίνη ζει στην προσφυγιά για 3η γενιά. Οι παππούδες εκδιώχθηκαν το 1948 στο Λίβανο, ο πατέρας έφυγε από την Τύρο του Λιβάνου στους βομβαρδισμούς του 1982, η μητέρα και τα παιδιά ακολούθησαν τον πατέρα  στην Ελλάδα  μετά την επιδρομή του 2006. Ζουν, δουλεύουν και σπουδάζουν στην Αθήνα, αλλά ακόμα και τα παιδιά που δεν έχουν αντικρίσει ποτέ το φως της Παλαιστίνης ποθούν την πατρίδα τους. Η Σάννα Χαμζε και οι γονείς της αφηγούνται τον ξεριζωμό, τη ζωή στην Ελλάδα και το όνειρο τους να επιστρέψουν.

19.35-19.50

Field of Hope (16΄), Yassar University, Izmir/Turkey

 

Ο Omar και ο Muhammed είναι δυο νεαρά αγόρια που έφτασαν στην Τουρκία ως πρόσφυγες. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό στην ζωή τους. Μαζί με άλλους νέους ίδρυσαν την ομάδα "Suriye İzmir Spor" στην Σμύρνη. Ο βασικότερος στόχος τους είναι να γίνουν ποδοσφαιριστές σε επαγγελματική ομάδα.

19.50-20.05

Τα Παιδιά του Αδάμ (13΄), Μαρία Παναγιωτίδου,Γιώργος Βλαχονικολός, Αθήνα


20.05-20.20

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Όταν η απώλεια της πατρίδας και το τραύμα της εξάρτησης, κρυσταλλώνονται σε διαμάντι της ψυχής.  Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από το προσωπικό, τους εθελοντές και τα μέλη του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων)  MOSAIC.

20.20-20.45

Ζωγραφίζοντας (23΄), Συλλογική, Αθήνα


20.45-21.00

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Μια ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, ηλικίας 10-13 ετών, ζωγραφίζουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από τον πόλεμο και το ταξίδι τους. Περιγράφουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την πόλη τους όπως τη θυμούνται, την πόλη που τους φιλοξενεί και την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον.

21.00-21.15

Open Mind Open Heart (16΄), Βασιλική Κουτζεκλίδου, Αθήνα


21.15-21.30

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Μία επίσκεψη στο χωριό της Κοιλάδας του νομού Λάρισας ήταν αρκετή ,για να γνωρίσουμε από κοντά τον άνθρωπο που από την πρώτη στιγμή στήριξε τον προσφυγικό λαό! Τον πατέρα Αδάμ! Μοιραστήκαμε όμορφες στιγμές μαζί του και νιώσαμε πως η αγάπη,η ελευθερία σκέψης και το ανοιχτό μυαλό ενός ανθρώπου δε βρίσκει φραγμούς κάτω από ένα ράσο. Μύθοι και πραγματικότητα,αλήθειες και ψέματα για ένα ρόλο,το ρόλο του ιερέα, που θα μπορούσε  να δημιουργήσει αντιπαραθέσεις λόγω θρησκείας. Η αγάπη,ο ανθρωπισμός,η συμπόνοια δε διαχωρίζει Χριστιανούς από Μουσουλμάνους.Γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι και απόδειξη αυτού αποτελεί το πρότυπο ενός ανθρώπου που έσκυψε πάνω από κάθε κεφάλι και νοιάστηκε για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας προσφύγων.Πρεσβευτής και υποστηρικτής της ένωσης όλων των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις.