ΠΕΜΠΤΗ 26/10/2017


Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης

 

Ακαδημίας 50

 

19.00-19.15

The Game (11΄), Μαρίνα Τομαρά, Αθήνα


19.15-19.30

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

«The Game» είναι μία ταινία μικρού μήκους που σκιαγραφεί το πορτρέτο του Riswan, ενός νέου μετανάστη από το Πακιστάν, ο οποίος ζει στην Ελλάδα εδώ και δέκα χρόνια. Μετά από ένα δύσκολο ταξίδι, έφτασε σε μια χώρα διαφορετική, όπου οι άνθρωποι μιλούσαν μια γλώσσα ακατανόητη, ο καθημερινός αγώνας της επιβίωσης ήταν απαιτητικός και σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι γυναίκες φορούσαν τζιν και μίνι. Ξεπερνώντας τις δυσκολίες, σήμερα έχει καταφέρει να ιδρύσει τη δική του ομάδα κρίκετ την οποία, όχι τυχαία, ονόμασε  «Οι φίλοι». Μαζί τους μοιράζεται το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της ζωής του, το παιχνίδι, αλλά καθώς ο αγώνας δεν σταματάει ποτέ, σε λίγο ο Ρισβάν φεύγει για το Πακιστάν για να  μπει σε νέες περιπέτειες, αυτές του γάμου.

19.30-19.55

Το Σοφό Ψαλίδι Του Ισλάμ Απ'το Καυτό Ήλιο Του Καλοκαιριού (25΄), Ξενοφών Αγγελόπουλος, Αθήνα


19.55-20-10

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Βίος, πολιτεία, νοσταλγία και όνειρα του συμπαθέστατου κυρίου Ισλάμ Καζί, ράφτη εκ Μπαγκλαντές, όπως μου τα αφηγήθηκε ο ίδιος εν μέσω αφρικάνικου καύσωνα μέσα στο δημοφιλέστατο μαγαζάκι του ‘’Το Σοφό Ψαλίδι’’, κατά τη διάρκεια μιας ακόμη πολυάσχολης για εκείνον και τους συνεργάτες του ημέρας του Ιούλη.  

20.10-20.30

Open Mind Open Heart (16΄), Βασιλική Κουτζεκλίδου, Αθήνα


20.30-20.45

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Μία επίσκεψη στο χωριό της Κοιλάδας του νομού Λάρισας ήταν αρκετή ,για να γνωρίσουμε από κοντά τον άνθρωπο που από την πρώτη στιγμή στήριξε τον προσφυγικό λαό! Τον πατέρα Αδάμ! Μοιραστήκαμε όμορφες στιγμές μαζί του και νιώσαμε πως η αγάπη,η ελευθερία σκέψης και το ανοιχτό μυαλό ενός ανθρώπου δε βρίσκει φραγμούς κάτω από ένα ράσο.

Μύθοι και πραγματικότητα,αλήθειες και ψέματα για ένα ρόλο,το ρόλο του ιερέα, που θα μπορούσε  να δημιουργήσει αντιπαραθέσεις λόγω θρησκείας.

Η αγάπη,ο ανθρωπισμός,η συμπόνοια δε διαχωρίζει Χριστιανούς από Μουσουλμάνους. Γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι και απόδειξη αυτού αποτελεί το πρότυπο ενός ανθρώπου που έσκυψε πάνω από κάθε κεφάλι και νοιάστηκε για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας προσφύγων. Πρεσβευτής και υποστηρικτής της ένωσης όλων των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις.

20.45-21.00

Citizen Journalist (13΄), Jordan

 

Μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες  απουσίας οποιασδήποτε ανεξάρτητης παρουσίας  μέσων ενημέρωσης στη Συρία, ως αποτέλεσμα του μονοπωλίου της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης, η εξέγερση του 2011 άνοιξε το δρόμο  για την εμφάνιση της δημοσιογραφίας των πολιτών και τη γέννηση ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης σε περιοχές που τελούσαν ακόμη υπό τον έλεγχο του καθεστώτος είτε από εξόριστους σε γειτονικές χωρες.

21.00-21.15

Ψηφίδες (15΄), Αδαμαντία Μουχελή, Αθήνα


21.15-21.30

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

H  αφήγηση   του Μωχάμεντ  από το Χαλέπι  της Συρίας ο οποίος συνθέτει κομμάτια της ιστορίας της ζωής του στη Συρία και στην Ελλάδα, όπου ήρθε ως  πρόσφυγας για να συναντήσει μετά από δεκαεπτά χρόνια τον πατέρα του.  Στην Ελλάδα, επανασυνδέεται με τον πατέρα του που του  γνωρίζει την  πατροπαράδοτη τέχνη της μαρμαρογλυπτικής και του ψηφιδωτoύ.