ΣΑΒΒΑΤΟ 21/10/2017


Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης

 

Ακαδημίας 50

 

19.00-19.25

Το Αμέτοχο Θρανίο (22'), Συλλογική (4ο Λύκειο Αλίμου), Αθήνα


19.25-19.40

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Σε ένα γενικό λύκειο, οι μαθητές αποκαμωμένοι από την πίεση των εξετάσεων και των φροντιστηρίων «αισθάνονται τύψεις αν διαβάσουν, έστω για λίγο, π.χ. ιστορία αντί για το μάθημα κατεύθυνσης». Το προσφυγικό ζήτημα, αν τους απασχολεί, δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα θεωρητικό κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα. Η συνάντηση με έφηβους πρόσφυγες αλλάζει τη στάση τους και οδηγεί την Ελεάνα και την Αλεξάνδρα σε αποφάσεις για το μέλλον τους.

19.40-20.00

Ξενες Αγκαλιές (20'), Συλλογική (Μουσικό Γυμνασίο Χαλκίδας)


20:00-20:15

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Το θέμα του ντοκιμαντέρ «Ξένες Αγκαλιές» είναι η επικοινωνία μέσω της μουσικής  των Ελλήνων μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου Χαλκίδας «Ν. Σκαλκώτας» με την ομάδα μουσικών προσφύγων της δομής της Ριτσώνας.  Οι δύο μουσικές ομάδες συναντήθηκαν στον καταυλισμό, έπαιξαν τις μουσικές τους και στη συνέχεια συναντήθηκαν ξανά  στη γιορτή του σχολείου όπου παρουσίασε η κάθε ομάδα, στη δική της εκδοχή, ένα κοινό παραδοσιακό τραγούδι.

20.15-20.20

Waiting in the Gray Zone (6'), YPFM, Palestine

 

O Ahmad, απόφοιτος της Ψυχολογίας στο Μαρόκο, επιστρέφει στην Γάζα να ξαναρχίσει την ζωή του. Παντρεύεται και αρχίζει να ψάχνει για δουλειά μαζί με την σύζυγο του αλλά χωρίς επιτυχία. Τους τελευταίους δυο μήνες κατάφερε να πάρει άδεια να πάει στο Αμερικάνικο Προξενείο της Ιερουσαλήμ αλλά λόγω δυσκολιών στην μεταφορά έχασε το ραντεβού και έτσι πήγε στην Ραμάλα και έμεινε. Σ αυτήν την κατάσταση δεν μπορεί να πάρει επίσημη εργασία για αυτό εργάζεται σε έναν φούρνο να κερδίσει μερικά χρήματα για να υποστηρίξει την γυναίκα του και τα τρία παιδιά του στην Γάζα οι οποίοι δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν.  Οι ευκαιρίες για αυτόν είναι ελάχιστες και η πιθανότητα για να πάει χειρότερα η ζωή του είναι συντριπτική.

20.20-20.45

Πόθος (22΄), Συλλογική, Αθήνα


20.45-21.00

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του Αφγανού πρόσφυγα Ραχμάντ, ο οποίος εργάζεται ως μεταφραστής στο camp του Ελαιώνα. Η ταινία μέσα από την ιστορία του Ραχμάντ πραγματεύεται πτυχές της καθημερινής ζωής των προσφύγων καθώς και των προβλημάτων που αυτοί βιώνουν καθημερινά στην Ελλάδα.

21.00-21.15

Τα Παιδιά του Αδάμ (13΄), Μαρία Παναγιωτίδου, Γιώργος Βλαχονικολός, Αθήνα


21.15-21.30

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Όταν η απώλεια της πατρίδας και το τραύμα της εξάρτησης, κρυσταλλώνονται σε διαμάντι της ψυχής.  Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από το προσωπικό, τους εθελοντές και τα μέλη του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων)  MOSAIC.