ΤΡΙΤΗ 24/10/2017

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

ΑΕΡΙΟΦΥΛΑΚΙΟ 1 – ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

 

Πειραιώς 100

 

19.00-19.15

Ένα Πρόσωπο στο Πλήθος (12΄), Παναγιώτης Αθηναίος, Αθήνα

 

Το "Ένα Πρόσωπο στο Πλήθος" αφηγείται την ιστορία του Αμπουσιαμ, ενός παλαιστίνιου πρόσφυγα, που γεννήθηκε, μεγάλωσε, έζησε σε ένα camp στον Λίβανο, μόνο και μόνο για να βρεθεί πάλι σε ένα camp, στον Ελαιώνα. Εκείνο που θέλει πια, είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να βρεθεί με την οικογένεια του στην Γερμανία.

19.15-19.30

Μια Ματιά (15΄), Παναγιώτης Αθηναίος, Αθήνα


19.30-19.40

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Μια ματιά, είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που αφορά την ιστορία του Αli Shikh Hasan, ενός Σύριου πρόσφυγα που μένει στον καταυλισμό του ελαιώνα, που βρέθηκε στην Ελλάδα για να αποφύγει τις άσχημες καταστάσεις που επικρατούν στην χώρα του. Συγχρόνως παρατηρούμε την προσπάθεια του να πάει Γερμανία για να μπορέσει να θεραπεύσει τα μάτια του καθώς τραυματίστηκε στον πόλεμο στη Συρία.

19.40-19.50

Οδός Αμοργού, Αθήνα (10΄), Δημήτρης Ρόρρης, Αθήνα


19.50-20.00

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Η Κορίνα, μεσίτρια ακινήτων σε μια ήδη δοκιμαζόμενη από την ελληνική κρίση αγορά, ανέλαβε αφιλοκερδώς να βρει κατοικία σε οικογένειες Σύρων προσφύγων. Μεσολάβησε ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα μέσα για τη διαβίωση των ανθρώπων αυτών, ενώ στέκεται υλικά και ηθικά δίπλα τους όλο αυτό το διάστημα. Ελπίζει και περιμένει να τελειώσει όλη αυτή η δοκιμασία της προσφυγιάς, όπως κάποτε έγινε και για τους παππούδες της, πρόσφυγες από τον Πόντο. Πιστεύει ότι, στην ιστορία που επαναλαμβάνεται, οφείλουμε να στεκόμαστε αρωγοί στον συνάνθρωπο, «να ευεργετούμε και να ευεργετούμαστε».

20.00-20.15

Τριαντάφυλλα Χωρίς Αγκάθια (12΄), Πέτρα Τερζή, Αθήνα


20.15-20.25

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

O Μαχμούντ Αμπντέλ Ρασούλ, παιδί δεύτερης γενιάς μεταναστών από το Σουδάν, διακόπτει εντελώς την καριέρα του ως ιατρός κι εθελοντικά διοργανώνει καλλιτεχνικές, αθλητικές δραστηριότητες και μαθήματα ελληνικών για πρόσφυγες με στόχο την καλύτερη ένταξή τους στην Ελληνική κοινωνία.

20.25-20.50

Το Αμέτοχο Θρανίο (22'), Συλλογική (4ο Λύκειο Αλίμου), Αθήνα


20.50-21.00

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Σε ένα γενικό λύκειο, οι μαθητές αποκαμωμένοι από την πίεση των εξετάσεων και των φροντιστηρίων «αισθάνονται τύψεις αν διαβάσουν, έστω για λίγο, π.χ. ιστορία αντί για το μάθημα κατεύθυνσης». Το προσφυγικό ζήτημα, αν τους απασχολεί, δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα θεωρητικό κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα. Η συνάντηση με έφηβους πρόσφυγες αλλάζει τη στάση τους και οδηγεί την Ελεάνα και την Αλεξάνδρα σε αποφάσεις για το μέλλον τους.

21:00-21:20

Ράπερ Αποκάλυψη (17΄), Ειρήνη Μπαζάρα, Αθήνα


21:20-21:30

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Ο Ταρίκ ένας νεαρός Σύριος πρόσφυγας που έρχεται στην  Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερο πάθος να εκφράζεται και να θέλει να επικοινωνεί στον κόσμο τις σκέψεις του μέσα από την ραπ. Οι μέχρι τώρα "περιπέτειες" του στην Συρία πριν και μετά τον πόλεμο καθώς και το ταξίδι του προς την αναζήτηση μιας χώρας σε ευημερία για να επιβιώσει και να ζήσει όμορφα, τον καθιστούν υλικό ενεργό στην διαμόρφωση της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Το ενδιαφέρον του για τα κοινά και η άμεση εμπλοκή του με τον εθελοντισμό μέσα από τον ρόλο του ως μεταφραστής το διάστημα που παραμένει στην Ελλάδα τον κάνει ιδιαίτερα αγαπητό και ευαισθητοποιημένο όχι μόνο με το δικό του πρόβλημα αναζήτησης ειρηνικής χώρας για να να δημιουργήσει, αλλά και όλων των προσφύγων που έρχεται σε επαφή μαζί τους και βοηθάει. Με ποιες δυσκολίες έρχεται αντιμέτωπος και πως τον βοηθάει η μουσική που τόσο αγαπάει και εκφράζεται μέσω αυτής? Τι μέλλον οραματίζεται για εκείνον αλλά και την χώρα του η οποία υποφέρει από τον φριχτό αυτό πόλεμο χωρίς τελειωμό? Ίσως το ταξίδι για την Ιθάκη του  να γίνεται πιο υποφερτό ακριβώς λόγω της ιδιαίτερης δημιουργικότητας του.