ΠΕΜΠΤΗ 19/10/2017


Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης

 

Ακαδημίας 50

 

19.00-19.15

Το όνομά μου είναι Σουλτάν​ (15΄), Αλέξης Ρίζος & Σοφία Τούμπα

 

Ξεριζωμένος από τα 6 του χρόνια, ο Σουλτάν μεγαλώνει στην προσφυγιά. Στα 28 έχει πια τη δική του οικογένεια. Με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά τους παίρνουν τη μεγάλη απόφαση. Το ταξίδι για τη Σουηδία είναι μακρύ, επίπονο και επικίνδυνο. Μα στον προορισμό μια ακόμα μεγάλη αγωνία τους περιμένει.

19.15-19.30

The Road to School (13΄), Συλλογική - (Εσπερινό Γυμνάσιο & Λυκειακές Τάξεις Μυτιλήνης)

 

Ο Σαρντάρ, πρόσφυγας απ’ το Αφγανιστάν, αποφασίζει να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να ακολουθήσει τον «δρόμο προς το σχολείο». Επιθυμώντας να αποκτήσει τη μόρφωση που δεν μπορεί να έχει στη χώρα του εξαιτίας του εκφοβιστικού και καταπιεστικού καθεστώτος των Ταλιμπάν, έρχεται στην Ελλάδα για να πάει σχολείο και να γίνει ορθοπεδικός γιατρός, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να ανακουφίσει τον πόνο χιλιάδων συμπατριωτών που υποφέρουν από τα δεινά του πολέμου. Αυτή είναι η ιστορία του.

19.30-19.40

Bassel (9'),Tyre Assotiation for Arts - Lebanon

 

Όταν ο Bassel και τα αδέρφια του έφυγαν από την πατρίδα τους, την Συρία, είχαν στο μυαλό τους τον προορισμό που τους είχε υποδείξει ο πατέρας τους: την πόλη Nabatiyeh στο Λίβανο, την πόλη των θαυμάτων. Όμως όταν έφτασαν τίποτα δεν ήταν όπως το περίμεναν και στην νέα τους κατάσταση, αυτή των προσφύγων, υπήρχαν περιορισμοί παντού, ακόμα και στην μετακίνηση. Μέχρι που μια μέρα, ο Bassel ανακάλυψε ένα μικρό σινεμά το οποίο ανακαινιζόταν.

19.40-19.50

Ma Fi (10΄), Tyre Assotiation for Arts - Lebanon

 

Ο Yousef είναι ένας Σύριος πρόσφυγας  Παλαιστινιακής καταγωγής που ξέφυγε από τον πόλεμο στην Συρία, στο Yarmouk, για να καταλήξει σε στρατόπεδο προσφύγων στο Λίβανο. Έχει μαζί του τον βαριά άρρωστο παππού του. Η ταινία ακολουθεί το διπλό αγώνα του Yousef και του παππού του για μια νέα ζωή.

19.50-20.05

Stand by Me (11), Μιχάλης Αϊβαλιώτης, Μυτιλήνη

 

Ένα ζευγάρι μεταναστών μας διηγείται τις περιπέτειες που έζησε μαζί με τα παιδιά τους στην προσπάθεια να ξεφύγουν από μια εφιαλτική ζωή. Η πορεία αυτή έρχεται σε αντιδιαστολή με τις εικόνες που βλέπουμε του άντρα να δουλεύει σε οικοδομικές εργασίες, την γυναίκα να προετοιμάζει ψωμί, τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο σε ένα καμπ στην Μυτιλήνη. Αποκορύφωμα είναι ο εορτασμός γενεθλίων του γιου τους με ένα μεγάλο πάρτι στο καμπ. Όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα γιατί κάποιες οργανώσεις και εθελοντές τους συμπαραστάθηκαν και απάλυναν τις πληγές τους. Σωματικές και μη σωματικές.

20.05-20.20

Ψηφίδες (15΄), Αδαμαντία Μουχελή, Αθήνα


20.20-20.35

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

H  αφήγηση   του Μωχάμεντ  από το Χαλέπι  της Συρίας ο οποίος συνθέτει κομμάτια της ιστορίας της ζωής του στη Συρία και στην Ελλάδα, όπου ήρθε ως  πρόσφυγας για να συναντήσει μετά από δεκαεπτά χρόνια τον πατέρα του.  Στην Ελλάδα, επανασυνδέεται με τον πατέρα του που του  γνωρίζει την  πατροπαράδοτη τέχνη της μαρμαρογλυπτικής και του ψηφιδωτoύ.

20.35-20.45

Μαθήματα Αγγλικών (9΄), Ευθυμία Κωτούλα


20.45-21.00

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

   Ο Jaime είναι από την Σκοτία και εργάζεται στην ΜΚΟ Έλιξ ως εκπαιδευτής της
αγγλικής γλώσσας. Η Έλιξ υλοποιεί το πρόγραμμα «Ποιοτική μάθηση μέσα από το παιχνίδι
και μη τυπική εκπαίδευση, ενισχυμένη ψυχοκοινωνική υγεία και θετική ενσωμάτωση για
παιδιά-πρόσφυγες σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα». Ο Jaime είναι ο εκπαιδευτής της
αγγλικής γλώσσας στους γονείς αυτών των παιδιών.

21.00-21.15

Μια Ματιά (15΄), Παναγιώτης Αθηναίος, Αθήνα


21.15-21.30

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Μια ματιά, είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που αφορά την ιστορία του Αli Shikh Hasan, ενός Σύριου πρόσφυγα που μένει στον καταυλισμό του ελαιώνα, που βρέθηκε στην Ελλάδα για να αποφύγει τις άσχημες καταστάσεις που επικρατούν στην χώρα του. Συγχρόνως παρατηρούμε την προσπάθεια του να πάει Γερμανία για να μπορέσει να θεραπεύσει τα μάτια του καθώς τραυματίστηκε στον πόλεμο στη Συρία.