ΤΕΤΑΡΤΗ 18/10/2017


Αμφιθέατρο ΨΗΠΤΕ

 

(Φραγκούδη 11)

 

19.00-19.15

Hend (13΄), συλλογική, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λέσβου

 

Ακόμα μια οικογένεια μεταναστών στον επικίνδυνο δρόμο προς την Ελλάδα χωρίστηκε. Ο πατέρας με τα παιδιά βρέθηκε στην Γερμανία ενώ η μητέρα με την μικρότερη κόρη της τραυματισμένη στην Μυτιλήνη. Η προσπάθεια, και η αγωνία δεν λύγισε ούτε μια στιγμή μέχρι να βρει την οικογένεια της και να καταφέρει να επανενωθούν.  Τα δάκρυα που τις ξεφεύγουν είναι για την χαρά της που τα κατάφερε στο τέλος αλλά και την στεναχώρια της που πρέπει να αποχωριστεί τόσους αγαπημένους της ανθρώπους που μέχρι εκείνη την ώρα της συμπαραστέκονταν.  

19.15-19.40

Τρεις Γυναίκες, Δυο Χώρες, Μια Γλώσσα (25'), Συλλογική 41ο Λύκειο Αθήνα


19.40-19-55

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Η ταινία παρουσιάζει τις διαδρομές τριών νέων κοριτσιών, με συριακή καταγωγή, των οποίων οι ζωές διασταυρώθηκαν και διαμορφώθηκαν μέσα στο σχολικό περιβάλλον ενός Λυκείου στα Πατήσια, κοντά στην πλατεία Αμερικής. Πρόκειται για την Αμένη, που τώρα βρίσκεται στη Σουηδία, την Ιμάν με την οποία συνδέεται με φιλικούς δεσμούς και την αδερφή της Ιμάν, τη Σαλούα. Οι προσωπικές τους αφηγήσεις και οι εμπειρίες που οι ίδιες καταθέτουν παρουσιάζουν μια έκκεντρη ματιά στο προσφυγικό ζήτημα,καθώς αναδεικνύουν το θέμα των πολλών ταυτοτήτων τους, τον κεντρικό ρόλο της ελληνικής κουλτούρας και γλώσσας, τη φιλία, το χωρισμό και το ξανασμίξιμο. Αυτή τη φορά μέσω Skype.

19.55-20.10

Δεν Είμαστε Σκιές (15΄), Συλλογική, Αθήνα


20.10-20.25

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Το ντοκιμαντέρ “Δεν Είμαστε Σκιές” ξεκίνησε σαν ένας ψίθυρος μεταξύ τεσσάρων έφηβων Αφγανών κοριτσιών που βρήκε φωνή και πρόσωπο, εικόνα και ήχο και μιλά για  ένα θέμα – ταμπού που βιώνουν ολόκληρες γενιές γυναικών κάθε ηλικίας στις Αφγανικές κοινότητες: τη στέρηση των δικαιωμάτων τους και το φόβο τους να μιλήσουν γι’ αυτά ειδικά μπροστά στην κάμερα.

20.25-20.45

Ξενες Αγκαλιές (20'), Συλλογική (Μουσικό Γυμνασίο Χαλκίδας)


20.45-21.00

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Το θέμα του ντοκιμαντέρ «Ξένες Αγκαλιές» είναι η επικοινωνία μέσω της μουσικής των Ελλήνων μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου Χαλκίδας «Ν. Σκαλκώτας» με την ομάδα μουσικών προσφύγων της δομής της Ριτσώνας. Οι δύο μουσικές ομάδες συναντήθηκαν στον καταυλισμό, έπαιξαν τις μουσικές τους και στη συνέχεια συναντήθηκαν ξανά στη γιορτή του σχολείου όπου παρουσίασε η κάθε ομάδα, στη δική της εκδοχή, ένα κοινό παραδοσιακό τραγούδι.

21.00-21.20

Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό (20΄), Ελένη Γαλάνη, Μυτιλήνη

 

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό..." αφορά τη καταγραφή της συνεργασίας μιας ομάδας φοιτητών που δημιούργησαν την ομώνυμη έκθεση, για το προσφυγικό ζήτημα στη Λέσβο τη περίοδο 2015-2016.

21.20-21.30

Waiting in the Grey Zone (6'), YPFM, Palestine

 

O Ahmad, απόφοιτος της Ψυχολογίας στο Μαρόκο, επιστρέφει στην Γάζα να ξαναρχίσει την ζωή του. Παντρεύεται και αρχίζει να ψάχνει για δουλειά μαζί με την σύζυγο του αλλά χωρίς επιτυχία. Τους τελευταίους δυο μήνες κατάφερε να πάρει άδεια να πάει στο Αμερικάνικο Προξενείο της Ιερουσαλήμ αλλά λόγω δυσκολιών στην μεταφορά έχασε το ραντεβού και έτσι πήγε στην Ραμάλα και έμεινε. Σ αυτήν την κατάσταση δεν μπορεί να πάρει επίσημη εργασία για αυτό εργάζεται σε έναν φούρνο να κερδίσει μερικά χρήματα για να υποστηρίξει την γυναίκα του και τα τρία παιδιά του στην Γάζα οι οποίοι δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν. Οι ευκαιρίες για αυτόν είναι ελάχιστες και η πιθανότητα για να πάει χειρότερα η ζωή του είναι συντριπτική.