ΤΕΤΑΡΤΗ 18/10/2017


Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης

 

Ακαδημίας 50

 

19.00-19.15

Γειά σου Ασεφ, (15΄), Asef Faizi, Αθήνα


19.15-19.30

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Το “Γεια σου Άσεφ” είναι μια ποιητική περιπλάνηση στο παρόν και το μέλλον του ίδιου του δημιουργού που αναζητά στον μελλοντικό του εαυτό τις απαντήσεις στα αδιέξοδα που βιώνει σήμερα ως Αφγανός πρόσφυγας. Εικόνες καθημερινότητας από την προσωρινή δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας μαζί με θραύσματα λόγου για τον πόλεμο, την ελευθερία, την δικαιοσύνη, τα προσωπικά όνειρα, δημιουργούν ένα συμβολικό πεδίο αναζήτησης και επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας, ατομικής και συλλογικής.

19.30-19.45

Ugarit (15΄), Hamoodeh Makkawei, Ιορδανία

 

Σύριες γυναίκες μιλάνε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως γυναίκες πρόσφυγες σε ένα Νοσοκομείο της Ιορδανίας. Το πρόβλημα αρχικά ήταν η εξασφάλιση του υψηλού κόστους της θεραπείας, είτε για τραύματα πολέμου είτε για χρόνιες παθήσεις. Επιπροσθέτως οι γυναίκες τώρα είναι χωρίς προστάτη λόγω απώλειας της κεφαλής της οικογένειας. Αυτή η εξαφάνιση έκανε την γυναίκα τώρα κεφαλή της οικογένειας και πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για να ζήσουν τις οικογένειες τους και τα παιδιά τους. Ακόμα στο ντοκιμαντέρ θίγεται το ζήτημα του πρόωρου γάμου των κοριτσιών από την Συρία, λόγω φτώχειας, εθίμων και παραδόσεων αλλά και έλλειψης παιδείας. Τέλος οι πρόσφυγες μιλούν για την προσδοκία τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

19.45-20.00

Τριαντάφυλλα Χωρίς Αγκάθια (12΄), Πέτρα Τερζή, Αθήνα


20.00-20.15

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

O Μαχμούντ Αμπντέλ Ρασούλ, παιδί δεύτερης γενιάς μεταναστών από το Σουδάν, διακόπτει εντελώς την καριέρα του ως ιατρός κι εθελοντικά διοργανώνει καλλιτεχνικές, αθλητικές δραστηριότητες και μαθήματα ελληνικών για πρόσφυγες με στόχο την καλύτερη ένταξή τους στην Ελληνική κοινωνία.

20.15-20.25

Οδός Αμοργού, Αθήνα (10΄), Δημήτρης Ρόρρης, Αθήνα


20.25-20.35

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Η Κορίνα, μεσίτρια ακινήτων σε μια ήδη δοκιμαζόμενη από την ελληνική κρίση αγορά, ανέλαβε αφιλοκερδώς να βρει κατοικία σε οικογένειες Σύρων προσφύγων. Μεσολάβησε ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα μέσα για τη διαβίωση των ανθρώπων αυτών, ενώ στέκεται υλικά και ηθικά δίπλα τους όλο αυτό το διάστημα. Ελπίζει και περιμένει να τελειώσει όλη αυτή η δοκιμασία της προσφυγιάς, όπως κάποτε έγινε και για τους παππούδες της, πρόσφυγες από τον Πόντο. Πιστεύει ότι, στην ιστορία που επαναλαμβάνεται, οφείλουμε να στεκόμαστε αρωγοί στον συνάνθρωπο, «να ευεργετούμε και να ευεργετούμαστε».

20.35-20.45

Ανατολή (11΄), Συλλογική, Αθήνα


20.45-21.00

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Η ταινία περιγράφει τη ζωή της Ρούλας Μοχάμαντ, μιας νεαρής κοπέλας από τη Συρία που έχει ζήσει ένα μέρος της ζωής της στην  Ελλάδα κι ένα στη Συρία. Τελείωσε το σχολείο στην Ελλάδα και σπουδάζει φαρμακευτική. Ασχολείται με τον εθελοντισμό και κυρίως με τη διερμηνεία καθώς γνωρίζει εξίσου καλά ελληνικά και αραβικά. Η ταινία περιγράφει και παρουσιάζει κάποιες πτυχές της ζωής της, τα ενδιαφέροντα της, την οικογένεια της, τις σπουδές, τη δουλειά της, το εθελοντικό της έργο. Τέλος σκιαγραφεί την προσωπικότητα ενός τόσο πολυάσχολου, δραστήριου, δημιουργικού και ιδιαίτερου ανθρώπου!

21.00-21.15

Παίζοντας με το Φακό (11΄), Συλλογική, Αθήνα


21.15-21.30

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Έφηβοι μαθητές/τριες από τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα συμμετέχουν στα εργαστήρια ντοκιμαντέρ "Home New Home" του StoryDoc. Πιάνοντας την κάμερα για να κινηματογραφήσουν και κινηματογραφηθούν, παρέχουν πληροφορίες για τη ζωή τους και δημιουργούν ένα συμμετοχικό βίντεο.  Η Σαζιέ, η Ναζανίν και ο Μπασάρ είναι τρεις από αυτούς.