ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Μια ματιά, είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που αφορά την ιστορία του Αli Shikh Hasan, ενός Σύριου πρόσφυγα που μένει στον καταυλισμό του ελαιώνα, που βρέθηκε στην Ελλάδα για να αποφύγει τις άσχημες καταστάσεις που επικρατούν στην χώρα του. Συγχρόνως παρατηρούμε την προσπάθεια του να πάει Γερμανία για να μπορέσει να θεραπεύσει τα μάτια του καθώς τραυματίστηκε στον πόλεμο στη Συρία.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αθηναίος

Μοντάζ: Νεκτάριος Σουλδάτος

Έρευνα/Ερμηνεία/Μετάφραση: Ντάφερ Χαμντί

Σύμβουλος Σκηνοθεσίας/Σεναρίου: Βασίλης Λουλές

Τεχνικός Σύμβουλος: Δανάη Μανουσαρίδη

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Διάλεξα το θέμα των προσφύγων  γιατί πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που αγγίζει τους πάντες και γιατί είναι μια κατάσταση που πλέον έχει γίνει τεράστια και δυστυχώς αποτελεί καθημερινότητα.

Γνωρίζοντας τους πρωταγωνιστές στα ντοκιμαντέρ μου ένοιωσα, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, το τι έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι και το τι έχουν να περάσουν ακόμα, και πόσο πρέπει ο οποιοσδήποτε να κατανοήσει πόσο άσχημα είναι η κατάσταση τους.

Αυτά που έμαθα για το προσφυγικό, στα γυρίσματα των ντοκιμαντέρ, είναι κυρίως ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν και εμάς. Θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς στην θέση τους. Δεν ξέρουμε αν και η δική μας μοίρα μας φερθεί τόσο σκληρά όσο σκληρά φέρθηκε και σε αυτούς. Το μόνο που μένει είναι να τους κατανοήσουμε και να τους συμπαρασταθούμε όσο μπορούμε περισσότερο γιατί το ίδιο θα θέλαμε και για εμάς αν είχαμε την ατυχία τους.